10 interessante weetjes over het Atomium

Het Atomium is hét symbool van België en dus zo goed als niemand onbekend. Maar wist je ook dat dit onwaarschijnlijke kunstwerk, gebouwd voor de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958, meerdere geheimen heeft? Lees even mee…

Het Atomium is hét symbool van België en dus zo goed als niemand onbekend. Maar wist je ook dat dit onwaarschijnlijke kunstwerk, gebouwd voor de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958, meerdere geheimen heeft? Lees even mee…

1. Het stelt geen ijzeratoom voor…

Er wordt vaak geschreven dat het Atomium, al is het maar vanwege de naam, een ijzeratoom voorstelt. Nou ja… Niet helemaal! Het stelt een “steek” (een deel) van een ijzerkristal voor, ongeveer 165 miljard keer vergroot…

2. Er mist een bol…

Deze steek van het ijzerkristal heeft negen bollen, wat de negen provincies weergaf die België destijds had, zoals het motto van het land: “eendracht maakt macht”. Maar sinds de splitsing van Brabant in 1995 telt België tien provincies.

 

3. Het had na 6 maanden gesloopt moeten worden

Het was niet het plan om dit kunstwerk te laten blijven bestaan. Inderdaad, na de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958 waarvan het de onbetwistbare ster was, had het vernietigd moeten worden. Maar het succes van het Atomium heeft nooit gefaald en de vernieling ervan werd steeds uitgesteld en uiteindelijk afgesteld.

 

4. Zwaar

Daar twijfelde u vast niet over… De negen bollen wegen elk 250 ton, met een totaal van 2400 ton! Daarbij is het gebouw ook 102 meter hoog.

 

5. Destijds de snelste lift

In de centrale “slang” bevindt zich een unieke lift die 22 personen naar de top kan brengen in 23 seconden. Vijf meter per seconde: een record voor die tijd!

 

6. De langste roltrappen van Europa

De technische prestaties gaan door met de schuine “slangen” die enkele van de langste roltrappen van Europa omsluiten, met een lengte van 35 meter.

7. Er werd een Grand-Prix georganiseerd

De Grand Prix van Brussel, die de F1 en F2 herenigde, liet de bestuurders het monument tussen 1960 en 1962 passeren.

8. Het meest “bizarre” monument van Europa?

Zo werd het Atomium genoemd door CNN, tijdens een reportage in 2013…

9. Vaarwel aluminium!

Aan het einde van de jaren 90, vanwege serieus gebrek aan onderhoud, was het Atomium in zeer slechte staat. Er werd toen dus besloten om het monument geheel te restaureren. De restauratie duurde van 2004 tot 2006 en verving het gepolijste aluminium van de bollen door roestvrij straal, wat absoluut duurzamer is.

10. Ontoegankelijke bollen

Van de 9 bollen zijn er maar 6 toegankelijk voor publiek. Ze bevatten onder andere een restaurant en een bar en kunnen ruimte bieden aan tentoonstellingen.